Jaunumi

Lai būtu plašākas iespējas atklāt Covid-19 slimības uzliesmojumus, ikviens arī turpmāk varēs saņemt valsts apmaksātu Covid-19 testu. Iepriekš ir obligāti jāpierakstās, zvanot pa tālruni 8303.

Šāda kārtība iepriekš bija noteikta līdz jūnija beigām. Tagad pieņemts lēmums, ka arī turpmāk ikviens, kurš jutīs nepieciešamību, varēs veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu. Šāds lēmums pieņemts, jo, mazinoties ierobežojumiem, cilvēki vairāk apmeklē publiskus pasākumus un dodas ārpus Latvijas. Vienlaikus citās valstīs saslimšana ir augstāka un atsevišķās valstīs vērojams pat saslimstības pieaugums. Ļoti būtiski ir atklāt saslimšanas gadījumus savlaicīgi, lai infekcija neizplatītos. Šāda kārtība šobrīd paredzēta vismaz līdz vasaras beigām. Pēc tam plānots kārtību vēlreiz pārskatīt, lai lemtu par turpmāko.

Šobrīd Covid-19 testu var veikt arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Vienlaikus īpaši aicinām analīzes veikt:

  • ja ir saslimšanas simptomi;
  • ja ir būts ārpus Latvijas;
  • ja ir apmeklētas dažādas vietas un pasākumi, kur bijuši daudz cilvēku un nav bijis iespējas pilnībā pievērot piesardzības pasākumus.

Lai pieteiktos Covid-19 testam, jāzvana pa tālruni 8303. Ja cilvēkam nav saslimšanas simptomu, uz paraugu ņemšanas punktu var ierasties arī ar velosipēdu, kājām vai, lietojot masku, ar sabiedrisko transportu. Ja cilvēkam ir saslimšanas simptomi, iesakām tomēr vispirms sazināties ar savu ģimenes ārstu, kurš varēs konsultēt arī par nepieciešamo ārstēšanu un nosūtīt uz Covid-19 testu. Karti ar analīžu nodošanas punktiem varat aplūkot TE.

Tāpat kā līdz šim plašs personu loks varēs saņemt valsts apmaksātu Covid-19 testus līdz pat gada beigām ierastajā kārtībā. Tas nozīmē, ka uz Covid-19 analīzēm var nosūtīt ari ģimenes ārsts, darba devējs (noteiktās nozarēs) u.c.

Anna Strapcāne

VM Komunikācijas speciāliste

tālrunis: 67876106; 20388356

e-pasts: anna.strapcane@vm.gov.lv

infografika